Orarul de functionare
LUNI si MARTI inchis,
MIERCURI, JOI, VINERI de la 9,
SAMBATA de la 10
DUMINICA de la 11
Povestea Noastra
Au lăsat paradisul din Dolomiții italieni, salariile de mii de euro pe lună și s-au întors acasă, deciși să-și trăiască viața mai modest, dar mai fericiți. Asta ar fi pe scurt povestea lui Nelu și a Cosminei Gâvan, proprietarii Restaurantului Alpin deschis în decembrie 2014 în Prundu Bărgăului.
Au muncit din greu 14 ani în Dolomiții italieni, într-un paradis turistic exclusivist unde ajungeau turiștii cu bani în căutare de răsfăț maxim. Nelu Gâvan lucra în bucătărie și Cosmina, soția lui, în restaurant. Erau oamenii de bază de acolo și patronii îi creditaseră cu atâta încredere încât afacerea era oarecum în mâinile lor. Ei se ocupau de aprovizionare, de turiști, de bucătărie, de servire, iar orice turist mulțumit care pleca de acolo era satisfăcut prin grija lor. Munceau încontinuu câteva luni și apoi se întorceau acasă, la Prundu Bârgăului, și continuau munca. Toți banii strânși îi investeau în visul lor: un restaurant cochet, frumos, de familie, care să-i ajute la un moment dat să se întoarcă acasă și să trăiască fericiți acolo unde le e dragă viața, alături de familie și prieteni. 14 ani fără întrerupere au ținut-o tot așa, muncind din greu și în străinătate și acasă, dar, când au luat decizia să se întoarcă, toate erau aranjate așa cum visaseră. Casa lor frumoasă și cochetă îi aștepta, iar alături, în curte, era gata de deschidere restaurantul complet utilat și amenajat pe gustul lor. Patronii din Italia s-au despărțit cu greu de ei și oricât le-au mărit salariile și orice propunere tentantă le-au făcut să rămână, au refuzat și au luat decizia cea mare. Au lăsat paradisul din Dolomiți și s-au întors în raiul de acasă.
În decembrie 2014 au deschis restaurantul și s-au apucat de treabă acasă. Acomodarea nu a fost însă deloc ușoară. Și nici trecerea de la statutul de anagajat în Italia la administrator de afacere în România nu a fost simplă. Erau multe lucruri de neînțeles pentru ei. Prea mulți furnizori, prea mulți care vroiau să le vândă mărfuri proaste, o legislație stufoasă și de multe ori fără logică. Dar, nu s-au lăsat descurajați. Cosmina s-a ambiționat și a învățat chiar și contabilitate, iar acum, pe lângă servirea clienților, stăpânește și detaliile financiare ale afacerii. Știau din Italia tot ce le trebuie turiștilor pentru a reveni într-o locație și au aplicat rețeta și acasă: locuri de parcare suficiente, mâncare bună, proaspătă, făcută cu drag și o servire ireproșabilă, cu zâmbetul pe buze.
În bucătărie, Nelu Gâvan e cel care face ca preparatele servite în Dolomiți să aibă același gust și pentru turiștii de pe Valea Bârgăului. Pizza e pizza, pastele sunt paste, iar preparatele diverse din carne ca în Alpii italieni sunt specialitatea lor. Și ștrudelul, ștrudelul cu mere e răsfățul lor rafinat pentru cei care ajung la Alpin, în Prundu Bârgăului. Evident că în meniu se regăsesc și preparate din bucătăria tradițională pentru că fără ele experiența culinară a unui turist care ajunge în zonă ar fi incompletă.
Pentru că țin foarte mult la gustul rețetelor și își respectă mult clienții care le trec pragul, după ce nu au reușit să găsească în zonă bucătari care să facă rețetele ca și ei, au modificat programul astfel încât prezența lor în bucătărie să asigure același gust al preparatelor, ori de câte ori ai reveni la Alpin. De câteva luni au redus zilele în care restaurantul e deschis. Astfel, luni și marți este închis, iar de miercuri și până duminică lucrează cu drag pentru toți cei care le trec pragul.
Cosmina se ocupă și astăzi de servire și împreună, Nelu în bucătărie și ea în restaurant, au siguranța că toată lumea pleacă mulțumită de la ei. Cea mai mare bucurie e când văd că cei care le-au trecut o dată pragul revin ori de câte ori sunt în trecere pe Valea Bârgăului sau au chef de o mâncare bună. Iar asta îi face astăzi fericiți acasă, alături de cei dragi, de familie și prieteni.
(sursa bistriteanul.ro)